Glavendrupstenen
Glavendrupstenen med Danmarks længste runeinskription er lyslevende vikingetid midt i den smukke og stemningsfulde Glavendruplund!
Den Sorte Kløversti i Søndersø tager jer på tur rundt i det smukke landskab og områdets kultur og historie!
Den Sorte Kløversti i Søndersø er en lang rute på 21 km, der gi'r en rask eller en vandretur til jer, der er øvede vandrere. Ruten har både start og mål ved pylonen ved Søndersø Bypark på Toftekær 7 og er markeret af sorte Kløversti-skilte. Ruten går langs bakke og dal, og den maksimale stigning er på 9,2%.
Klik på kortet og zoom ind for at finde din rute.
Under kortet finder du inspiration og oplevelser på ruten.
Der er parkeringspladser på Carlsvej overfor Edelkær og overfor Tofteparken.
Der er busrute mellem Søndersø og Odense og mellem Bogense og Søndersø - kig efter rute 191 og 192. Du kan finde din tur på rejseplanen.dk
Hvis du vil til Søndersø fra et andet sted på Nordfyn eller fra en nabokommune, er det muligt at bestille en flextur. Læs mere om flextur her.
Der er også cykelruter, der fører forbi Søndersø. Se cykelruter her.
Den Sorte Kløversti i Søndersø tager jer ud i det skønne landskab og forbi skoven ved Dallund Sø og langs den store skov Frihed og moseområdet Øksnemose og langs Lunde Å, der munder ud i Odense Fjord.
På turen kommer I også forbi de gamle landsbyer Glavendrup og Skamby. Læg mærke til Skamby Kirke, der blev bygget i begyndelsen af 1100-tallet og dermed er en af ældste kirker på Fyn. Ved kirken er der en sten, der bærer tydeligt aftryk af en kæmpefod. Det er trolden Finn, der ikke ville have en kirke i byen. Så først smed han med sten, men ramte forbi - og derfor ligger der nu en kæmpe sten på Carlsvej i Søndersø.
I stedet prøvede han at sparke kirken i stykker, men Gud holdt hånden over kirken, så det var Finn selv, det spark gjorde ondt på. Så han måtte opgive... hvis I har lyst til at se hvor han sover, kan I tage forbi Finnshøj ved Nørre Højrup lidt højere oppe, hvor I måske kan høre ham snorke.
I Skamby finder I også en jættestue fra bondestenalderen.
Turen går videre til Glavendruplunden, hvor I finder Glavendrupstenen, som er den runesten, der har Danmarks længste runeindskrift. Der er også rester af en skibssætning og to bronzealderhøje i lunden. Og så er der også shelters, en bålhytte og borde og bænke, så der er mulighed for at nyde sin medbragte mad og drikke.
På ruten kommer I også på tur langs Dallund Sø, der er en meget gammel sø og smuk hele året rundt. I kommer forbi Dallund Slot, der kendes allerede fra 1300-tallet, hvor det var ejet af adelsslægten Bryske. Godset blev meget hærget af svenskekrigenes ødelæggelser i 1657-1660. Men senere ejere var meget driftige og gjorde Dallund til et stort gods. I 1800-tallet var slottet ejet af Blixen-Finecke-familien, og kong Frederik den VII var en hyppig gæst her. I 1925 blev slottet købt og gjort til et hjem for syge, der havde behov for at komme til hægterne igen. I dag er bygningen bæredygtigt hotel og konferencested.
Turen går tilbage mod Søndersø ad den meget gamle Dallundvej, hvor I kan se mange gamle og velbevarede huse og gårde.
Hvis I skal have lækre sandwiches eller snacks og drikkevarer med på turen, er der flere dagligvarebutikker i Søndersø tæt på Byparken og ved rundkørslen ved Odensevej.