Fortidsminder og gravhøje på Nordfyn
Nordfyn har været et velbefolket område i tusinder af år, og det kan du godt se på det nordfynske landskab, hvor der er mange gravhøje og andre spændende monumenter fra vores fortid. Find de flotteste monumenter og se hvordan du kommer derhen!
Nordfyns fortid står lyslevende foran dig ved de store gravhøje, jættestuer og dysser - og så skal vi ikke glemme Glavendruplunden, der både rummer bronzealdergravhøje og en skibssætning fra vikingetiden. Nordfyn har nemlig været frugtbar landbrugsjord i mange tusind år, og indtil de store inddæmningers tid fra 1700-tallet var store dele af Nordfyn tættere på hav og fjord end i dag. Derfor er der i dag stadig mere end 40 gravhøje og andre fortidsminder fra oldtiden tilbage i det nordfynske landskab. Mange af de gamle huse og herregårde på Nordfyn er desuden blevet bygget med fundament fra de gamle fortidsminder. Dengang var de nemlig ikke fredet, og derfor brugte bønder og herremænd stenene i de gamle gravmonumenter til deres egne bygninger. Når du går tur i skovene på Nordfyn, kan du også se gamle gravhøje. Her finder du en liste over nogle af de gravhøje og andre monumenter fra fortiden, der er lettest at besøge.
Find Nordfyns gravhøje!
Glavendrupstenen
Glavendrupstenen med Danmarks længste runeinskription er lyslevende vikingetid midt i den smukke og stemningsfulde Glavendruplund!
Gåsestenen
Gåsestenen er trods navnet ikke en sten med gæs på, men en rundhøj og jættestue. Til gengæld har den øverste sten form som et stort gåseæg.
Jættestuen i Skamby
Er det her jætterne bor? Det troede man i hvert fald før i tiden, men i dag kan du besøge det gamle gravkammer uden frygt for at blive ædt.
Kappendrup Kirke
Kappendrup Kirke er et helligt sted, men det er ikke en kirke for kristne, det er et stort begravelsesmonument fra stenalderen.
Stendyssen ved Stensby
Stendyssen ved Stensby vidner om, at der her ved Søndersø har boet mennesker i flere tusind år - kom og stå midt i vores fortid!