Dallund Slot ved Søndersø
Se den imponerende hvide slotsbygning ved Dallund, der stammer helt tilbage fra 1500-tallet - og gå tur rundt om den smukke sø foran slottet!
Dallund Slot ligger smukt ned til Dallund Sø.
Dallund og slægten Bryske
Dallund kendes som herregård helt tilbage i 1300-tallet, og dengang var gården ejet af den gamle danske adelsslægt Bryske, som også ejede de fynske godser Margård og Langesø. Den ældste del af den nuværende bygning blev bygget i ca. 1520 af herremanden Eiler Bryske.
Eiler Bryskes tipoldebarn, Eiler Høg, arvede Dallund efter sin mor i 1614 og byggede det store tårn. Men Svenskekrigene 1657-1660, hvor svenskerne invaderede Fyn og hærgede og plyndrede på øen, gik hård ud over Dallund. Eiler Høg måtte flytte til Odense i 1660, hvor han døde.
Herregården var ejet af forskellige kreditorer, indtil oberst Günther Didrik von Finecke købte Dallund i 1722.
Dallund og slægten Blixen-Finecke
Han udvidede og ombyggede Dallund Slot, og i 1849 var slottet igennem en omfattende restaurering og fik sit nuværende udseende.
Slottet tilhørte slægten Blixen-Finecke indtil 1900-tallet. Godsejerne formåede at gøre Dallund til en stor herregård med meget jord, og i midten af 1800-tallet var kong Frederik VII gæst på slottet hver sommer, hvor han havde en festilig tid sammen med den daværende godsejer baron Carl Frederik Axel Bror Blixen-Finecke, der var gift med en svensk adelsdame. Efter hendes død giftede baronen sig i 1854 med prinsesse Augusta af Hessen-Kassel, søster til den senere dronning Louise. På den tid blev der ført et meget fornemt liv på Dallund.
Dallund Slot i dag
Baron Carl Blixen-Fineckes søn, Frederik Blixen-Finecke, solgte i 1915 Dallund, og jorden blev udstykket. Efter den sidste baronesses død i 1926 blev hovedbygningen købt på offentlig auktion af apoteker P. Helweg Mikkelsen, som senere overdrog Dallund til sygekasserne. Det var et rekreationshjem i mange år.
Slottet er i dag ejet af Fonden Dallund Slot og bruges som hotel- og konferencefaciliteter.
Dallund Sø
Dallund Slot og park er ikke åbent for publikum.
Man kan derimod nyde en gåtur rundt om søen, hvor Hjerteforeningen har etableret en afmærket Hjertesti. Læs mere om Dallund Sø her!
Fiskeri i søen er ikke tilladt uden forudgående aftale.