Hyggelige små gyder og gamle huse i Bogense

Byruten - den Grønne Kløversti i Bogense

© VisitNordfyn
Foto: Nina Flintegaard

Den Grønne Kløversti i Bogense er en kort rute i Danmarks hyggeligste købstad!

Den Grønne Kløversti i Bogense er en kort rute på 2,3 km. Ruten har både start og mål ved pylonen på det lille torv på Bogense Gl. Havn mellem Østre og Vestre Havnevej. Ruten er markeret af grønne Kløversti-skilte. Bogense ligger på en høj, så der er bakket, og den maksimale stigning er på 7,1%.

Klik på kortet og zoom ind for at finde din rute.

Under kortet finder du inspiration og oplevelser på ruten.

Kort over grøn kløversti i Bogense på udinaturen.dk

Sådan kommer du til den Grønne Kløversti

Der er parkeringspladser på Bogense Marina og på Vestre Havnevej.

Der er busrute mellem Odense og Bogense og Søndersø - kig efter rute 191 og 192. Du kan finde din tur på rejseplanen.dk

Hvis du vil til Bogense fra et andet sted på Nordfyn eller fra en nabokommune, er det muligt at bestille en flextur. Læs mere om flextur her.

Der er også flere cykelruter, der fører forbi Bogense. Se cykelruter her.

Det gælder om at slå sanserne til og give sig tid og mulighed for at kigge sig godt omkring, for den Grønne Kløversti i Bogense fører rundt forbi de gamle huse med et væld af detaljer på en kort tur i den gamle bydel.

Turen begynder i den gamle havn i Bogense, der blev anlagt i 1827-44. Den første del blev udgravet af byens beboere selv, fordi der ikke var penge til arbejdet. På havnen var der fiskekuttere og færge til bl.a. Klakring i Jylland, og der var masser af industri med bl.a. kalkværk, skibsbyggeri og fiskepakhuse, gasværk og elværk.

Turen går på den gamle vægtervej ad Bogense Bybæk. Her gik vægteren på sin runde for at passe på byen, og her i bækken kunne bogenserne vaske tøj, fiske og hente vand. Industrien brugte det også til at udlede spildevand ud til havet - der var for eksempel et garveri der brugte den metode. Så skulle man ikke hente vand på det tidspunkt!

Så kommer I ind i Adelgade med mange gamle og velbevarede huse og forbi en af Fyns ældste kroer, nemlig Erik Menveds Kro, der har fungeret som udskænkningssted siden 1500-tallet.

Turen går også forbi den gamle, idylliske købmandsgård fra 1700-tallet og på Skt. Annagade, hvor der sandsynligvis har været et kapel eller kloster viet til Skt. Anna. Læg mærke til den flotte bygning med en stor trappe - det er byens gamle rådhus fra 1847 til 1921, der i nyere tid er beboet af den kunstneriske Hammershøj-familie.

det gamle torv er der hver torsdag torvemarked, som der har været i mange år. I de små bygninger omkring har der bl.a. været skole og fattighus, hvor H. C. Andersens mormor boede. I nr. 15 ser I et af Danmarks mindste huse.

Skt. Nikolaj Kirke er også et besøg værd med sit kønne ydre og indre. Kirken er viet til de søfarendes helgen, og tårnet har i mange hundrede år fungeret som sømærke.

På turen tilbage langs kysten er der en pragtfuld udsigt - nyd turen!

Bogenses mange cafeer og spisesteder byder på masser af muligheder for at få noget lækkert at spise og drikke, og der er også masser a butikker, hvor I kan købe lækre snacks med til turen. Der er bænke flere steder på ruten, og på havn og marina finder I borde og bænke, hvor I kan slå jer ned.