Blomster ved de gamle hvide huse ved Bakkevej i Otterup

Byens udvikling - den Blå Kløversti i Otterup

© VisitNordfyn
Foto: Nina Flintegaard

Den Blå Kløversti i Otterup fører dig rundt i Otterups historie fra vikinger til stationsby!

Den Blå Kløversti i Otterup er på 5,6 km. Ruten har både start og mål på Torvet i Otterup. Ruten er markeret af blå Kløversti-skilte. Ruten går op og ned rundt i byen, og den maksimale stigning er på 6,3%.

Klik på kortet og zoom ind for at finde din rute.

Under kortet finder du inspiration og oplevelser på ruten.

Kort over den blå kløverrute i Otterup

Sådan kommer du til den Blå Kløversti

Der er parkeringspladser på Torvet og på Banevænget i Otterup ved den gamle jernbanestation og på Søndergade 2 ved biblioteket.

Der er busrute mellem Otterup og Odense - kig efter rute 140. Du kan finde din tur på rejseplanen.dk

Hvis du vil til Otterup fra et andet sted på Nordfyn eller fra en nabokommune, er det muligt at bestille en flextur. Læs mere om flextur her.

Den Blå Kløversti i Otterup fører dig forbi byens udvikling fra vikingetid til nu.

Stationsby

Først kommer du ad Bredgade, hvor det gamle mejeri og den tidligere kro ligger, og du kommer forbi Jernbanegade og med den gamle station, der gjorde byen Otterup meget større. Otterup var en stationsby på privatbanen mellem Odense og Bogense. Den hed Nordfyenske Jernbane og var også kendt som Bogensebanen. Der voksede en masse industri omkring jernbanen, og stationen i Otterup havde bl.a. læssespor, galgekran, svinefold, dræsinehus, varehuse og roebane til herregården Nislevgård. Banen blev indviet i 1882 og blev nedlagt i 1966.

De store huse, du ser på Langelinie, lå tæt på jernbanen. Mange af villaerne er fra 1930'erne.

Vikinger

Nord for Otterup centrum ligger en bakke, som du kommer op på på turen. I dag hedder området Fresiavænget og er et parcelhuskvarter, men før bebyggelsen blev bakken kaldt Galgedil, fordi man kunne finde knoglerester her, og man troede, at det var fordi der stod en galge her, hvor de kriminelle blev begravet. Men knoglerne var meget ældre. Der har været mange arkæologiske udgravninger her, og der blev fundet en stor vikingegravplads med mere end 40 grave.

Når du går videre,finder du en bålplads og en legeplads i det grønne område ved Lindegårdsvej 85A.

Kirken og asylet

På hjørnet ved Bakkevej og Nørregade ligger Otterup Kirke, som blev opført i 1100-tallet. På kirkegården er der mulighed for at sidde stille på bænkene eller se kunstværket Bronzeøksen og Englevæsen. Lige ved siden af kirken ligger det gamle fattigdomshospital fra 1772. Det blev opført af godsejerparret fra Nislevgård, Christian Sehested og Charlotte Amalia Gersdorff, og der skulle være plads til 8 fattiglemmer. Det fungerede også som hospital og var i funktion helt op til 1925. Senere blev det bibliotek, og i dag er det Museum, hvor I kan se hvordan folk levede for flere hundrede år siden.

Der er masser af muligheder for at købe drikkevarer, snacks og bagværk til turen i butikkerne og cafeerne i Otterup, der alle ligger tæt på Torvet.