© Foto:
Lunde Kirke
I den gamle landsbykirke i Lunde mellem Odense og Otterup finder du flotte kalkmalerier og mange spændende detaljer, og så er det her, kong Hans købte sig til en sjælemesse!
Lunde kirke er fra romansk tid omkring 1100-tallet. Kirken hørte under Kronen. I 1384 udstedte kong Hans af Danmark et gavebrev til præstegården på et stykke jord mod at der blev afholdt sjælemesser, og det er eneste gang at han donerede til en landsbykirke.
Tårnet er opført omkring år 1500.
I 1696 overgik ejerskabet til herremanden Christoffer Sehested af Nislevgård, og kirken hørte under herregården indtil 1909.
I 1938 blev kirken restaureret.
Værd at se:
- Til venstre for indgangsdøren til skibet er en billedserie af kirkens præster fra 1844 og til i dag
- Lysekronerne er hver især skænket til kirken af familier fra Lunde i årene 1911-1913. Indskrifterne på lysekronerne i skibet viser, hvem giverne er.
- Prædikestolen er i enkel udformet barok af egetræ og har detaljer fra ung-renaissancen, men er helt omformet i nyere tid
- Døbefonten af granit er i romansk stil med bredt tovsnoet skaftbælte og arkader
- På en opsats tæt ved døbefonten er der en kopi af Thorvaldsens Kristusfigur i miniature. Originalen er i Domkirken i København.
- Altertavlen fra 1400-tallets sidste del har en nygotisk ramme. I midten er indsat et sengotisk, forgyldt relief af korsfæstelsen.
- I korets østside er der flotte kalkmalerier fra 1500-tallet- De blev afdækket i 1975 og forestiller tre scener af Jesu lidelse og død: Blødende smertensmand, korsfæstet og død i sin mors arme. Der skal også have været flere kalkmalerier i kirken, som blev afdækket i 1884, men de blev overhvidtet igen.