Loddenhøj/Palnatokes Høj
På Odensevej ud for Harridslevgård kan du se en høj midt på marken. Er det vikingehelten Palnatokes sidste hvilested - eller blot en stor gravhøj?
På marken ud for Odensevej, kun 400 m fra Harridslevgård Slot, ligger en stor rundhøj fra oldtiden.
Højen bliver både kaldt Loddenhøj og Palnatokes Høj. Det lodne kommer af, at højen er ualmindeligt frodigt bevokset.
Palnatoke
Den fynske vikingehelt Palnatoke har også lagt navn til højen. Ifølge sagnet boede han på borgen Harridslevgård, der lå her før renæssanceslottet blev bygget. Her opfostrede han sin fostersøn Svend, der var uægte søn af Harald Blåtand. Da Svend blev voksen, udfordrede han sin far for at få anerkendelse og arveret, men fik det ikke. Palnatoke kæmpede sammen med sin fostersøn, og Svend besejrede sin far og blev konge under navnet Svend Tveskæg. Palnatoke rejste videre ud i verden og grundlagde Jomsborg.
Men ifølge historien på Fyn blev hans jordiske rester begravet i den gamle rundhøj. Det siges også, at der engang var en underjordisk gang mellem borgen og højen, så det var lettere at flygte, hvis man skulle blive omringet af fjender.
Rundhøjen fra oldtiden
Det er ikke til at sige, om de gamle historier passer. Men vi ved at højen er en ret stor gravhøj, der er ca. 25 m bred og 4 m høj.
Højen blev åbnet i 1840, hvor man fandt et stenkammer med en urne med aske og ben og en stenhammer.
Brandgrave var en kendt gravform i oldtiden, men var især almindeligt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. Så det er måske den tid, stenkammeret blev bygget.
I dag er der et hul fra toppen ned i højen, men det er sandsynligvis ikke ført helt igennem til graven.
Der er liv i højen i dag, for der vokser mange træer og planter, og der er fundet flere rævegrave i højen.
Det er muligt at se højen fra Odensevej, når man kører forbi. Der er ikke adgang til højen.