©  Foto:

Hofmansgave

Herregården Hofmansgave har eksisteret siden 1483, og dengang lå den på en ø i Odense Fjord. Men nu får man ikke våde fødder af at gå hertil. Siden har herregården skiftet ejere og navn mange gange, indtil den kom til at hedde Hofmansgave i 1784.

Herregården Hofmansgave er oprindeligt opført i 1588, men første gang der blev omtalt en herregård i området var i 1483, da den hed Knyle. Adelsmanden Frederik Quitzow fra Sandagergård ved Bogense købte Knyle og nedlagde den oprindelige bygning og flyttede 300 meter væk til en ny bygning, han lod bygge og kaldte Quitzowsholm. Han købte også herregården Hasmark, og lige siden har meget af Hasmark-området hørt under herregården. Gården havde en del ejere i 1600- og 1700-tallet, bl.a. Jørgen Rosenkrantz, som etablerede et teglværk og solgte teglsten til københavnerne i begyndelsen af 1700-tallet.

Hofmansgave ligger på en tidligere ø ved Odense Fjord omgivet af enge og lavtliggende marker. Øen blev landfast med Fyn i 1756.

Den nuværende hovedbygning er bygget i 1784-87 i enkel barokstil, mens sidefløjene er bindingsværk. Det blev opført af konferensråd Niels de Hofman, som købte herregården i 1783 og lod en stor del af Quitzowsholm nedrive og byggede nyt og kaldte det Hofmansgave. Han blev den første herremand af slægten Hofman og lod herregården indgå i et stamhus, som blev overdraget til hans søsters barnebarn Niels Bang. Siden tilhørte herregården slægten Hofman-Bang.

Hofman-Bang-slægten boede på herregården i flere generationer, indtil den sidste direkte efterkommer døde i 1972. De var alle videnskabsmænd, botanikere og kunstnere, og derfor var landbruget og parken mere interessant for dem end selve herregården.

Guidede rundvisninger

Det er muligt at booke en guidet rundvisning i Hofmansgaves historiske hovedbygning.

Rundvisningen kan finde sted på hverdage mellem kl. 8.00 og 16.00.

Kontakt Godskontoret på tlf. 64 82 10 06

Gods og park

Hofmansgave er i dag en stiftelse og kan kun beses udefra. Her er der i dag et moderne landbrug med mælkeproduktion og dyrkning af bl.a. hvede, majs og spinatfrø. 

Året rundt, fra solopgang til solnedgang, er der adgang til herregårdens park med mange sjældne træer og planter. Det blev grundlagt og vedligeholdt af botanikerne i slægten.

Det er muligt at booke guidede rundvisninger i parken.

⇒ Læs mere om Hofmansgave Park

I parken ligger også Danmarks Kartoffelmuseum, som er åbent fra påske til oktober. Der er gratis adgang.

I en af avlsbygningerne findes det lille skitsemuseum med skitser og skulpturer lavet af søstrene Ellen og Ausa Hofman-Bang. Søstrene Hofman-Bang blev de sidste beboere på godset. Museet er åbent fra påske til oktober. Entré er kr. 10,-, som går til vedligeholdelse.

⇒ VisitNordfyn kan arrangere en guidet tur i Hofmansgaves landbrug og park - klik her og læs mere